Песенна традиция

 Величка Златева разкри пред млади таланти тънкостите на ваяшкия фолклор

Известната народна певица Величка Златева разкри пред млади любители на българската песенна традиция от Аксаково, Изворско и Игнатиево тънкостите и очарованието на ваяшкия фолклор, чийто ярък представител е самата тя.

Инициативата за срещата между славния глас на Община Аксаково е на ръководството на Общинския детски комплекс в Аксаково и е първата от поредица такива, целящи да дадат възможност на младите ценители на автентичния фолклор да се срещат с именити изпълнители от Варненския край и да черпят опит лично от тях. Заедно с ръководителката си Надежда Николова младите певци изненадаха Величка Златева, като изпълниха две песни от нейния репертоар още преди началото на срещата.

Деница Димитрова, Вероника Енчева, Теодора Тодорова и Велина Христова сътвориха подробна презентация за особеностите на ваяшкия фолклор с неговото характерно звучене, диалект, звукоизвличане, битова и културна самобитност.

Старанието, с което младите творци обрисуваха спецификата на тази етнографска общност, част от Странджанската група, провокира бившата солистка на ансамбъл „Варна” Величка Златева да организира импровизиран майсторски клас за младите си последователи, като им помогна за разучаване на песни от репертоара си.